Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Kαι να θυμάσαι πόσο λίγα γνωρίζεις, ώστε να μπορείς ν' αποφασίσεις τι είναι καλό και τι κακόMια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ιερωμένος πολύ ευσεβής. Ήταν μάλιστα και πνευματικός κι εξομολογούσε τους πιστούς. Έτσι, έκρινε τα αμαρτήματα των ανθρώπων και τους έβαζε να μετανοούν. Έφτασε να πιστεύει πως ξέρει τι είναι το καλό και το κακό.

Ένα πρωί, του εμφανίστηκε ένας άγγελος. "Ο Θεός με έστειλε για να σου δείξω κάτι", του είπε. Τον πήρε και τον μετέφερε με θαυμαστό τρόπο πίσω από ένα θάμνο. "Πες μου τι βλέπεις;", τον ρώτησε. "Βλέπω έναν πλάτανο με παχύ ίσκιο και μια βρύση με δροσερό νερό να ρέει πλάι του", αποκρίθηκε αυτός. "Τώρα θα πρέπει να μου ορκιστείς ότι δεν θα επέμβεις ή έστω μιλήσεις, ό,τι και να δεις να συμβαίνει", τον πρόσταξε ο άγγελος. Ο ιερέας ορκίστηκε με κατάνυξη.

Μετά από λίγο, εμφανίστηκε ένας πλούσιος με το άλογό του και
σταμάτησε να πιει νερό και να ξαποστάσει. Ήπιε νερό και ξάπλωσε για λίγο κάτω από το δροσερό ίσκιο του πλάτανου, όπου πήρε έναν υπνάκο. Ύστερα ξύπνησε, ανέβηκε στο άλογό του και συνέχισε το δρόμο του, αφήνοντας όμως πίσω του ένα πουγγί παραγεμισμένο με χρυσές λίρες.

Μετά από λίγη ακόμη ώρα, ένας δεύτερος άνθρωπος εμφανίστηκε πεζός και σταμάτησε να πιει νερό. Ξαφνικά, είδε το πουγγί με τις λίρες, το σήκωσε και άρχισε να χοροπηδά από χαρά. Έβαλε το πουγγί στην τσέπη του και χωρίς να χάσει καιρό, έτρεξε να εξαφανιστεί.

Λίγο αργότερα, ένας τρίτος άνθρωπος, έφτασε κι αυτός στη βρύση. Την ώρα όμως που έπινε νερό, επέστρεψε ο πλούσιος, ο οποίος είχε στο μεταξύ αντιληφθεί ότι είχε χάσει το πουγγί του και γύρισε να το αναζητήσει. Μόλις λοιπόν είδε τον άλλο άνθρωπο, άρχισε να τον κατηγορεί ότι του έκλεψε το πουγγί με τις λίρες και να του ζητά να του τις επιστρέψει. Άρχισαν να καυγαδίζουν και πάνω στον καυγά, ο πλούσιος έσπρωξε απότομα τον άλλο, εκείνος έπεσε στο έδαφος κι έσπασε το σβέρκο του σε μια απ' τις ρίζες του πλάτανου. Ο πλούσιος πανικόβλητος, ανέβηκε στο άλογό του κι εξαφανίστηκε...

"Πες μου τώρα", είπε ο άγγελος στον ιερέα. "Τι πιστεύεις γι' αυτά που είδες, ήταν καλά ή κακά;"
"Καλέ μου άγγελε", απάντησε εκείνος, "η ψυχή μου είναι βαριά από το κακό που είδα να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου, χωρίς να μπορώ να αντιδράσω. Ο ένας έκλεψε το πουγγί που δεν ήταν δικό του, ο άλλος κατηγόρησε άδικα έναν αθώο άνθρωπο και από πάνω τον σκότωσε, χωρίς μάλιστα να τιμωρηθεί."

"Δεν γνωρίζεις όμως ακριβώς την ιστορία", αποκρίθηκε ο άγγελος. "Ο πλούσιος που ήρθε πρώτος στη βρύση, είχε καταπατήσει τα χωράφια του δεύτερου και τα δικαστήρια τον είχαν δικαιώσει, όπως κάνει πάντοτε η ανθρώπινη δικαιοσύνη, ν' αδικεί τους φτωχούς και να αθωώνει τους πλούσιους. Η θεία δικαιοσύνη όμως απαιτούσε ο πλούσιος να πληρώσει το χρέος του και αυτός ήταν ο τρόπος που επέλεξε ο Θεός για να συμβεί αυτό.
Ο τρίτος άνθρωπος, αυτός που σκοτώθηκε, είχε δολοφονήσει τον αδελφό του, χωρίς να το υποψιαστεί κανείς, ούτε και να τον κατηγορήσει. Οι τύψεις του όμως ήταν τέτοιες, που γονατιστός παρακάλεσε το Θεό να τον απαλλάξει απ' το βάρος που κουβαλούσε. Αυτός ήταν ο τρόπος που βρήκε ο Θεός για ν' ανταποκριθεί στην προσευχή του.
Όσο για τον ίδιο τον πλούσιο, μετά από αυτό που έκανε, χάρισε την περιουσία του στους φτωχούς και πήγε να γίνει ιεραπόστολος, προσφέροντας τεράστιο ανθρωπιστικό έργο στην Αφρική και σώζοντας πολλές ζωές."
Ο ιερέας κοίταξε τον άγγελο εμβρόντητος, μην ξέροντας τι να πει. "Πήγαινε λοιπόν εν ειρήνη", τον αποχαιρέτησε ο άγγελος "και να θυμάσαι πόσο λίγα γνωρίζεις, ώστε να μπορείς ν' αποφασίσεις τι είναι καλό και τι κακό."

28 σχόλια:

 1. Gracias por tu visita, espero que nos veamos mas desde el día de hoy.
  Un beso.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ίσως και να συμβαίνουν έτσι. Πολύ όμορφη ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καραμελένια μου Μαρία..

  έτσι είναι.

  ποτέ δεν γνωρίζουμε τι κρύβεται πισω..απ μια πραξη ...

  τι έχει προηγηθεί.και βγάζουμε συμπεράσματα με αυτα που βλεπουμε και υποθέτουμε..

  καλο απογευμα να έχεις με φιλια που βγαίνουν αβίαστα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και κατά το παραμύθι αφού δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι είναι καλό και τι κακό μιας και γνωρίζουμε λίγα, τότε ότι και να πράξουμε είμαστε δικαιολογημένοι!

  Η καλπάζουσα φαντασία του προτεστάντη συγγραφέα, βέβαια αγνοεί το Χριστιανισμό και προσπαθεί με ένα εφάνταστο παραμυθάκι να υπονομεύσει το μυστήριο της θείας εξομολογήσεως.

  Πρεσβεύει με έναν αδέξιο τρόπο τη χαζομάρα που λέει «όλα εδώ πληρώνονται». Λέει το παραμύθι:

  Ο πλούσιος στη ιστορία σκοτώνει, αλλά προστρέχει ο «άγγελος» να του δώσει άλλοθι! Ο δολοφονημένος είχε σκοτώσει οπότε έτσι αποδόθηκε δικαιοσύνη! Οφθαλμός αντί οφθαλμού δηλαδή!

  Η θεία δικαιοσύνη όμως απαιτούσε ο πλούσιος να πληρώσει το χρέος του
  Η θεία δικαιοσύνη στον Χριστιανισμό θα αποδοθεί κατά την κρίση της Β' Παρουσίας. Και δεν «απαιτεί» τιμωρώντας εδώ και τώρα.

  παρακάλεσε το Θεό να τον απαλλάξει απ' το βάρος που κουβαλούσε. Αυτός ήταν ο τρόπος που βρήκε ο Θεός για ν' ανταποκριθεί στην προσευχή του. Με θάνατο λοιπόν τον απάλλαξε ο Θεός! Τη φοβερή λύση επέλεξε ο συγγραφέας για το Θεό! Δηλαδή όποιος ζητάει μετάνοια, σημαίνει ότι θα λάβει θάνατο;

  Όσο για τον ίδιο τον πλούσιο, μετά από αυτό που έκανε, χάρισε την περιουσία του στους φτωχούς και πήγε να γίνει ιεραπόστολος, Το πιθανότερο όμως είναι πως ο πλούσιος κάλυψε το φόνο αφού έχει τα μέσα, και συνήθως έτσι κάνουν οι πλούσιοι! Πόσοι πλούσιοι γίνονται ιεραπόστολοι;

  Παλιά η ιστορία, και μεταξύ μας Μαρία καλό θα ήταν να βάζεις από που την αλίευσες, αλλά θεαματικά άστοχη!
  Γιατί αν σκοτώσω, κάνω έγκλημα, είτε αυτός που σκότωσα ήταν καλός άνθρωπος είτε ήταν σεσημασμένο μούτρο!

  Και τέλος, τι έχει να απαντήσει ο... «άγγελος» στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που πέθαναν χωρίς να τιμωρηθούν για τις αξιόποινες πράξεις τους; Μήπως αυτοί είχαν... μέσον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ maria (Avon girl) χαιρομαι που σου αρεσε! καλημερα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ iglesiasoviedo
  BUENOS DÍAS! me alegro de verte en mi blog :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Χριστοφορε χαιρομαι που σου αρεσε! περιμενω με αγωνια να μαθω το αρωμα των θεων,μην μας το αργεις :) καλημερα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ σαγαπω μου αγαπημενη ετσι ειναι κρινουμε τοσο ευκολα και ξεχναμε επισης το ιδιο ευκολα ποοοοσα εχουν συμβει που δεν τα γνωριζουμε.. καλημερα :) φιλακια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ εκφρασου γλυκο μου κοριτσακι χαιρομαι που σου αρεσε! καλημερα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Apokalipsis999 καταρχην να σου απολογηθω εφοσον σε ενοχλησε το γεγονος της πηγης που δεν εχω βαλει,οπως εχω ξαναπει απο μικρη εγραφα σε τετραδια διαφορες ιστοριες αποσπασματα απο βιβλια και διαφορα.τοτε δεν ηξερα οτι καποια στιγμη θα εχω ιντερνετ και θα φτιαξω μπλογκ και θα πρεπει να γραφω πηγη.εγω εγραψα την ιστορια για να κρατησουμε απο αυτην οτι δεν γνωριζουμε το καλο και το κακο παντα και καλο ειναι να μην κρινουμε κατι η καποιον χωρις δευτερη σκεψη.. ενιωσα ασχημα με το σχολιο σου πραγματικα με στεναχωρησες,γιατι δεν εισαι καποιος αγνωστος που σχολιαζει για πρωτη φορα εδω.μιλαμε καθημερινα μεσα απο αναρτησεις!δεχομαι λοιπον οτι η ιστορια σαν διδακτικη ειναι ολη λαθος,δεν διδασκει αυτα που θα επρεπε!σε θεωρω εναν ευφυη και πολυ μορφωμενο ανθρωπο,σε διαβαζω με μεγαλο ενδιαφερον και μαθαινω πραγματικα απο σενα και η γνωμη σου μετραει. και μιας και εισαι θεολογος εδω μετραει ακομα περισσοτερο.ειπεςοτι η θεια δικαιοσυνη στον Χριστιανισμο θα αποδοθει κατα την κριση της Β' Παρουσιας.το δεχομαι. εχεις αναλυσει ολα τα λαθη της ιστοριας και θα περιμενα να πεις ρε μαρια αυτα ειναι και τα σωστα για να τα μαθω και εγω και ολοι οσοι τυχει να διαβασουν. τελικα ειμαστε σε θεση ολοι να γνωριζουμε το καλο και το κακο ? μηπως κανεις δεν ειναι σε θεση να γνωριζει?μηπως μερικοι η μονο ο θεος? το εγκλημα ειναι εγκλημα,φυσικα! μα το ιδιο θα κριθει καποιος που σκοτωσε για να κλεψει 100 ευρω με καποιον που σκοτωσε τον βιαστη του για να γλιτωσει? και αυτο που λεμε θεια δικη δεν υπαρχει τελικα? αν τελικα απαντησεις ελπιζω να μην εισαι αυστηρος.. πραγματικα ρωταω για να μαθω.. καλημερα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ maria

  Καταρχάς μη στεναχωριέσαι διότι δεν κριτικάρω εσένα και τις προθέσεις σου, αλλά την ιστορία καθ' εαυτήν, η οποία είναι παλιά και την έχω υπ' όψιν μου ολόκληρη!

  Η συνέχεια, η οποία περιέργως δεν έχει αναπαραχθεί στο διαδίκτυο, λέει πως την ώρα που πήγε να φύγει ο ιερέας, εμφανίστηκε ο Θεός και είπε στον «άγγελο»: Μη διαβάλεις τον άνθρωπο σπέρνοντας την αμφιβολία για το κακό, διάβολε! Και τότε ο «άγγελος» χάθηκε! Και είπε στον ιερέα: Για να ξεχωρίσεις το καλό, ασκήσου σ' αυτό.

  Στα ενδιαφέροντα ερωτήματά σου:
  ειμαστε σε θεση ολοι να γνωριζουμε το καλο και το κακο ? μηπως κανεις δεν ειναι σε θεση να γνωριζει?
  Το καλό είναι ο Θεός, είναι η αγάπη του. Γι' αυτό και μας έλκει. Όταν λοιπόν ασκούμαστε στο καλό, δηλαδή να κάνουμε πράξη αυτά που μας είπε ο Χριστός, τότε θα έχουμε καθαρή καρδιά και θα μπορέσουμε να έχουμε το πνεύμα της αληθείας μέσα μας (καρδίαν καθαρὰν κτίσον ἐν ἐμοί, ὁ Θεός, καὶ πνεῦμα εὐθὲς ἐγκαίνισον ἐν τοῖς ἐγκάτοις μου. Ψαλμοί 50,12)

  Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το καλό γνωσιολογικά, αλλά εδώ γίνεται μια παρεξήγηση σχετικά με την ιστορία: Άλλο το καλό, και άλλο η απόδοση δικαιοσύνης. Στην ιστορία, το θέμα δεν είναι το καλό αλλά το πως απονέμεται δικαιοσύνη! Και μάλιστα θεία δικαιοσύνη με ανθρώπινα όμως μέτρα και σταθμά!!!

  Η ανθρώπινη δικαιοσύνη μπορεί να κάνει και λάθη, και είτε είναι εκδικητική είτε σοφρωνιστική. Στην ιστορία επικρατεί η εκδικητική τάση. Αφού έκανε εκείνο, πρέπει να πάθει αυτό.
  Και βέβαια η ανθρώπινη δικαιοσύνη είναι σχετική, όπως είναι και ο μεταπτωτικός άνθρωπος.

  Το καλό είναι όμως σχετικό; Στην απόλυτη μορφή του, πηγάζει από το Θεό. Σχετικό δεν είναι το καλό αλλά η γνώση μας γι' αυτό.
  Οὐαὶ οἱ λέγοντες τὸ πονηρὸν καλὸν καὶ τὸ καλὸν πονηρόν, οἱ τιθέντες τὸ σκότος φῶς καὶ τὸ φῶς σκότος, οἱ τιθέντες τὸ πικρὸν γλυκὺ καὶ τὸ γλυκὺ πικρόν. (Ησ. 5, 20)
  Όταν όμως μαθα΄΄ινουμε από τον ίδιο το Θεό τι είναι το καλό, τότε δεν μπορούμε να δηλώνουμε άσχετοι και πως δεν μπορούμε να το διακρίνουμε και να το πράξουμε. Και εννοώ το καλό, και όχι τη δικαιοσύνη. Η οποία ωστόσο πρέπει να διέπεται από το καλό ως προς τις αποφάσεις τις και τις ποινές της. (Εδώ καλό δε σημαίνει επιείκεια, αλλά ακρίβεια.)

  Ελπίζω να σε κάλυψα, αν και το θέμα σηκώνει μεγαλύτερη συζήτηση και ανάλυση. Για οτιδήποτε θελήσεις διευκρινήσεις μη διστάσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. τωρα ειδα τελειως διαφορετικα την ιστορια!καινουρια ερωτηματα γεννηθηκαν μα πραγματικα με καλυψες απολυτα(και για τα νεα και τα προηγουμενα) και σε ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση σου (γιατι ειμαι απο τους ανθρωπους που οταν εχουν ενα αναπαντητο ερωτημα τους 'τρωει' μεχρι να το απαντησουν).ειναι σχεδον σοκαριστικο μεσα σε λιγες λεξεις που ειναι και το τελος της ιστοριας ποσο διαφορετικο νοημα βγαινει τελικα..αλλου πρεπει να σταθουμε και αλλου τελικα στεκομαστε.αλλο ειναι το 'μηνυμα' που πρεπει να παρουμε και αλλο τελικα περνουμε.η μαλλον επιτηδες μας δινουν..σιγουρα σηκωνει μεγαλυτερη συζητηση.. σε ευχαριστω που εισαι 'παρων' και για οποιαδηποτε διευκρινιση αλλα πραγματικα με καλυψες για τα συγκεκριμενα! να εισαι καλα Apokalipsis999 !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ maria

  Το θέμα είναι πως εμείς οι άνθρωποι ξεχνάμε πως ο σκοπός μας είναι το καθ' ομοίωσιν (δηλ. ασκούμενοι στο καλό, να πλησιάσουμε το Θεό και να γίνουμε κατά χάρη Θεοί), και νομίζουμε πως πρέπει να επιβάλουμε τη θεία δικαιοσύνη!
  Τη στιγμή που η ανθρώπινη δικαιοσύνη είναι τόσο ατελής...!

  Εγώ χαίρομαι για τις αναρτήσεις σου, διότι δίνουν αφορμή για περισσότερο προβληματισμό.
  Το ότι 'τρώγεσαι' μέχρι να λάβεις απαντήσεις είναι πολύ θετικό για σένα, αλλά πίστεψέ με όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο πιο πολλές απορίες θα έχεις! Η γνώση είναι μια μεγάλη ανηφόρα! :)

  Σου εύχομαι δροσερή συνέχεια γιατί ο καύσωνας δεν παλεύεται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. "και να θυμάσαι πόσο λίγα γνωρίζεις, ώστε να μπορείς ν' αποφασίσεις τι είναι καλό και τι κακό."

  Κρατάω μόνο αυτή τη φράση γιατί τη θεωρώ σημαντική!!

  Όλοι κρίνουμε αυτά που βλέπουμε κι ακούμε βάση των δικών μας βιωμάτων και κριτηρίων.
  Όμως, όλοι μας γνωρίζουμε τόσα λίγα....κι όμως κρίνουμε κι αποφασίζουμε!!!
  Καθημερινά, καταδικάζουμε ή αθωώνουμε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις.
  Προσπαθούμε να γίνουμε ίσοι με το Θεό αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ, εκτός...κι αν ο Θεός μας το επιτρέψει...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Όμορφη η ιστορία σου και άκρως διδακτική!!! Αν και όλοι θα έπρεπε να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί σε ότι φαίνεται καλό ή κακό!!! Ποτέ δεν ξέρεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ♥ •˚。
  °° 。♥。

  FELIZ DIA DOS AMIGOS!!!

  ♥ •˚。
  °° 。♥。

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ Apokalipsis999 σε ευχαριστω και παλι για της απαντησεις σου και τις λεπτομερες αναλυσεις σου οσο ειναι εφικτο απο εδω μεσα! οσο για την ανηφορα, ανηφορα μεν ενδιαφερουσα δε! :) καλημερα!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @Μαριβιλακι μου :) πολυ σωστα τα λες! :) καλημερα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ κικι μου νομιζω καλυτερα να ειμαστε εγρατεις οχι τοσο επιφυλακτικοι....
  καλημερα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. τελικα καραμελιτσα καταλαβες τι ειναι καλο και τι κακο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ μαγουλη μου καταλαβα τι ειναι , με βοηθησε ο φιλος apokalipsis999,
  καταλαβα οτι μπορω να το αναγνωρισω... καλημερα ! καλο σαββατοκυριακο! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καταπληκτική ιστορία!!! Πραγματικά διαβάζοντας την, μου ήρθε στο μυαλό η φράση "τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται". Να' σαι καλά και να γράφεις παρόμοιες ιστορίες. Καλό Σαββατοκύριακο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @ Σαββα και 9.62 χαιρομαι που σας αρεσε ! καλημερα! καλη εβδομαδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...